Picta dintr-un viciu si uneori ca sa se simta mai putin singur...
Acesta a adunat in jurnalele sale mii si sute de mii de ganduri despre regimul de atunci .
Pareri ,opinii,bucurii,tristeti,mandrii,suparari,frustrari si vise.
"Doresc ca pana la final sa raman Eu ,mare sau mic indiferent cum. Poate e cel mai greu lucru..."-Corneliu Baba (jurnal 1987).
Avand puternice influente de la Goya si Picasso acesta a reusit sa-si formeze propriul sau stil bine definit care transmite emotia si frica resimtita de cel ce a avut norocul de a se naste intr-o lume in permanenta cu 100 de ani in urma din punct de vedere al mentalitatii.
Serii de lucrari uluitoare cu un mesaj social puternic ca "Regele nebun" sau "Spaime" au reusit sa rascoleasca chiar si publicul de atunci prin mesajul lor dur si infricosator care ne arata cealalta fata nevazuta a vietii omului de rand in regimul comunist.
Corneliu Baba ne-a adus in Comunismul din spatele cantecelor patriotice pozitive ,a paradelor extravagante si a fotografiilor superbe cu Ceausescu si pionierii . Acesta ne-a prezentat viata in regimul comunist ca fiind o adevarata puscarie colectiva in care fiecare are cusca lui din care nu mai vrea sa iasa fiind deja adus in stadiul de nebunie.
Corneliu Baba definea ideea seriei"Regele nebun " in felul urmator :"M-am gandit pur si simplu vag si direct la aceasta problema a libertatii de exprimare . Cei care depasesc linia sunt considerati nebuni de catre majoritate . Totodata ei se cred regi . Imaginea in ansamblu nu prezinta mare lucru decat un personaj intr-o incapere imbracat cu mantie de culoare rosie sau portocalie si cu o coroana pe cap . Insa daca stam sa privim in esenta acea coroana este de hartie ,mantia ii sta larga pentru ca acel personaj este slabit si distrus iar figura sa hipnotica cu privirea pierduta in gol este insotita de o coarana de carton . Este practic ca un caine care se invarteste in jurul cozii..."
Iata cateva fotografii absolut exceptionale cu Corneliu Baba si sotia sa cu cateva saptamani inainte ca acesta sa se stinga din viata in acelasi an 1997.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu