Pages

sâmbătă, 21 mai 2016

21 mai- S-a nascut Tudor Arghezi

Niciun comentariu:
 
Unul dintre cei mai importanti poeti romani (n.21 mai 1880 Bucuresti -d.14 iulie 1967)
cu o scriere extrem de diversificata in abordarea subiectelor si-ar fi sarbatorit astazi (21 mai) ziua de nastere .
Acesta a reusid sa surprinda in opera sa toate enigmele vietii ,toate simtamintele si etapele prin care un om trece de-alungul vietii . De la simple ganduri copilaresti asternute pe hartie si pana la adevarate evocari dramatice a lumii din subteranul burgheziei . In "Flori de mucigai" Arghezi evoca lumea mahalalelor descriind caractere care mai de care mai diferite . Oameni simplii si tacuti cand vine vorba de dorintele sufletesti pe care le aveau . Oameni dezumanizati cazuti in patima alcoolului ,a prostitutiei,a jocurilor de noroc,a furtului , napaditi de saracie si de gustul amar al vietii pe care sunt obligati s-o care dupa ei ca pe o povara grea...
21 mai-S-a nascut Tudor Arghezi

Arghezi a fost un mare admirator al simbolismului si a altor curente apartinatoare.Dupa nasterea primului Copil ,Arghezi a intreprins o serie de calatorii in strainatate (1905). Cel mai vizitat oras a fost Parisul unde Arghezi a stat putin timp ingrijorat de situatia sotiei sale  Constantei Zosa care era nevoita sa-si ascunda sarcina.
Arghezi a fost un om foarte nestatornic nefiind niciodata multumit de locul in care se afla si-a desfasurat activitatea pe scurte perioade de timp in Viena ,Paris ,Geneva,Fribourg si multe alte orase europene.

Arghezi,ca si Mihail Sadoveanu s-a bucurat de multe avantaje din partea regimului comunist scriind poezii sociale pe placul conducerii . Totodata se bucura de sprijinul autoritatilor oridecateori se simtea amenintat sau avea vreo problema de rezolvat.
Nu multa lume stie ca Arghezi a suferit de o boala misterioasa care se pare ca ia adus si moartea in 1967. Exista fel si fel de speculatii pe acest subiect . Sunt voci care spun ca ar fi suferit de cancer dar pana la urma chiar familia sa afirma ca " Misterul bolii lui Tudor Arghezi va ramane un mister..."

Puteti citi si despre - http://facetoface4you.blogspot.ro/2016/05/20-mai-primii-prizonieri-sunt-adusi-la.html

21 mai-S-a nascut Tudor Arghezi

Tudor Arghezi la aniversarea sa de 85 de ani






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu